8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. European Day of Healthy Food and Cooking), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.
9 listopada obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia zachęcaliśmy przedszkolaki do przygotowania zdrowego śniadania, zgodnie z obowiązującymi procedurami bezpieczeństwa w tym zakresie. Każde dziecko otrzymało własny talerzyk z kromką chleba i pokrojonymi dodatkami, które układało według własnej inwencji i preferencji smakowych. Dzieci miały do dyspozycji przygotowane przez „Stołówkę” dodatki: szynka, pomidor, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży i kiszony, mix sałat, rukola, papryka czerwona i żółta. Skomponowane własnoręcznie kanapki bardzo smakowały naszym wychowankom?
Również w tym dniu nauczycielki przedstawiały swoim wychowankom zawód dietetyka – specjalisty zajmującego się wpływem żywienia na zdrowie człowieka.
Bardzo dziękujemy pani Barbarze Janusz – kierownik MCKCiE – Dział Stołówka w Grybowie za zorganizowanie i dostarczenie zdrowych artykułów spożywczych, które posłużyły do skomponowania przepysznych kanapek!
Tekst: Edyta Kowacz
Zdjęcia: PS