Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 27 do 31 października 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-szpinakowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), risotto z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (mąka pszenna, białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej (białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, talarki (mąka pszenna), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z granolą (orzechy) i bananem, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka pleciona (mąka pszenna), śliwki, herbata galicyjska
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (soja), ogórek kiszony, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z makaronem (seler, mąka pszenna), pierogi z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafle kukurydziane, kakao naturalne na mleku
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), filet drobiowy w cieście włoskim (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z selera i marchewki (jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), wafelki śmietankowe (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem marchwiowo-cebulowy z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, seler, białko mleka, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna), soczek owocowy z rurką


