Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 13 do 17 października 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rzodkiewka, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron kokardki z sosem bolognese (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), pomidor malinowy, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony z uszkami (seler, mąka pszenna, jajka), kotlet drobiowy w panierce panko (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa okraszona bułką tartą (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka pleciona (mąka pszenna, jajka), śliwki, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb ziemniaczany i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa neapolitańska z kurczakiem i makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki (mąka pszenna), herbata malinowa z goździkami
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z granolą owocową, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka, seler), surówka Colesław, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Panna cotta z polewą malinową (białko mleka), wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), racuchy z jabłkiem okraszane cukrem pudrem (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, ciastka maślane (mąka pszenna, białko mleka), woda ABC