Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 29 września do 3 października 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet z kurczaka w sosie śmietanowym z ryżem (mąka pszenna, białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka deserowe, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet drobiowy po parysku (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z włoskiej kapusty (jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, pałeczki kukurydziane, herbata galicyjska
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (seler, mąka pszenna, białko mleka), łazanki z kapustą (mąka pszenna, soja), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka pleciona (mąka pszenna), śliwki, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle (białko mleka), szczypiorek, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z soczewicy czerwonej z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), bitki ze schabu w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki z chrzanem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ptasie mleczko z galaretką i owocami (białko mleka), talarki (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z dodatkiem banana, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-jarmużowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka) soczek owocowy z rurką