Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 28 lipca do 1 sierpnia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja), papryka żółta, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron świderki w sosie bolognese (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy w ziołach, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z włoskiej kapusty (jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), pomidor malinowy, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z soczewicy czerwonej z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi z jagodami (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, chrupki kukurydziane kręcone, lemoniada z cytryną, pomarańczą i miętą
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), papryka czerwona, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler, soja), schab w aksamitnym sosie (białko mleka, mąka pszenna), kluski cięte (jajka), buraczki z chrzanem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), soczek Tymbark 100%
PIĄTEK
- NIECZYNNE