Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 14 do 18 lipca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), papryka czerwona, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka), filet z kurczaka w sosie śmietanowym z ryżem (mąka pszenna, białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej (białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z bananem, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kotlet drobiowy panierowany (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, talarki safari (mąka pszenna), soczek z rurką
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), pomidor malinowy, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, białko mleka, mąka pszenna, jajka), sznycel mielony (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka, ketchup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), gulasz wieprzowy z kaszą wiejską (mąka pszenna), surówka z białej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, ciastka Łakotki (mąka pszenna, białko mleka, jajka), woda ABC junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chałka pleciona (mąka pszenna), woda niegazowana