Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 14 do 18 lipca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja), papryka żółta, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (seler, mąka pszenna, białko mleka), risotto z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (mąka pszenna, białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej (białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), nuggetsy z kurczaka (białko mleka, mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle ryżowe, soczek Tymbark 100%
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), pomidor malinowy, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka, makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna (białko mleka), ogórek zielony, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), pulpety mielone w sosie (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z białej i czerwonej kapusty (jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), papryka czerwona, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka (mąka pszenna, jajka), woda ABC junior