Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 7 do 11 lipca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, filet pieczony z indyka, ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka, seler), pomidor malinowy z cebulką i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, talarki safari (mąka pszenna), soczek Tymbark 100%
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z bananem, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), bitki ze schabu w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), młode ziemniaki z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, pałeczki kukurydziane, lemoniada z cytryną, pomarańczą i miętą
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka, ketchup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z makaronem (seler, mąka pszenna), ryż z truskawkami (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka (soja), sałata lodowa, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet drobiowy duszony w ziołach, młode ziemniaki z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl owocowy (białko mleka), chałka pleciona (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb ziemniaczany i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka Łakotki (mąka pszenna, białko mleka, jajka), woda ABC junior