Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 30 czerwca do 4 lipca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, wafle ryżowe, soczek z rurką
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy w cieście włoskim (mąka pszenna, białko mleka, jajka), młode ziemniaki z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, wafelek śmietanowy (mąka pszenna, białko mleka), lemoniada z cytryną, pomarańczą i miętą
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek kiszony, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z jajkiem i kiełbasą (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, chrupki kukurydziane kręcone, woda niegazowana
CZWARTEK
ŚNIADANIE: Chleb razowy (maka razowa) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), papryka żółta, pomidory malinowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa – krem ze świeżych ogórków z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), karczek duszony, młode ziemniaki z koperkiem (białko mleka), modra kapusta, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb ziemniaczany i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), naleśniki z serem i owocami (mąka pszenna, białko mleka, jajka) kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka (mąka pszenna, jajka), woda ABC junior