Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 9 do 13 czerwca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata masłowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), spaghetti bolognese (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś, wafle ryżowe, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka, białko mleka), ziemniaki z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, chałka (mąka pszenna), lemoniada cytrynowo-miętowa
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, filet pieczony z indyka (soja), sałata lodowa, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z ziemniakami i pieczywem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), soczek 100% z rurką
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), bitki w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki z koperkiem (białko mleka), kapusta modra, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka z owocami, pałeczki kukurydziane, woda ABC junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z granolą czekoladową i bananem, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), paluszki rybne (mąka pszenna, jajka), ziemniaki z koperkiem (białko mleka), sałata lodowa z jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana