Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 2 do 6 czerwca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, herbatniki petitki (mąka pszenna, jajka), lemoniada z limonką i miętą
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, jajecznica (białko mleka), szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), młoda kapusta na ciepło (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka, jajka), jabłko deserowe, herbata z cytryną
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), ogórek kiszony, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, chrupki kukurydziane, soczek 100% z rurką
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kasza manna (mąka pszenna) na mleku, banan, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl truskawkowy na maślance (białko mleka), wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler), racuchy okraszane cukrem pudrem i owocami (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna), woda ABC Junior niegazowana