Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 26 do 30 maja 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem (białko mleka), szynka tradycyjna, mix sałat, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), spaghetti bolognese (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy po parysku (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa okraszana bułką tartą (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, pałeczki kukurydziane, soczek 100% z rurką
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka, ketchup, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Botwinka z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi ruskie (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb ziemniaczany i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców /truskawka, borówka/, talarki safari (mąka pszenna), herbata malinowa
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, ser żółty (białko mleka), pomidor malinowy, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chałka (mąka pszenna), lemoniada z miodem, limonką i miętą