Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 19 do 23 maja 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb ziemniaczany i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z makaronem (seler, mąka pszenna), kurczak w miodowym sosie teriyaki z ryżem (mąka pszenna, białko mleka), warzywa na patelnię, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki (mąka pszenna), soczek Tymbark 100%
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-jarmużowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus owocowy Kubuś, chrupki kukurydziane kręcone, woda niegazowana ABC
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), naleśniki z serem i sosem czekoladowym (białko mleka, jajka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, wafitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), lemoniada cytrynowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, jajecznica (białko mleka), szczypiorek, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), młoda kapusta na ciepło (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka z owocami, wafelek śmietankowy (białko mleka, mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z kalarepą i ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Muffinka jogurtowa (mąka pszenna, białko mleka, jajka), woda niegazowana