Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 12 do 16 maja 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, filet pieczony z indyka, ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka) kasza manna z truskawkami (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), lemoniada z miodem i cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z miodem, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), buraczki, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, wafle lekkie, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki, ketchup, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), pierogi leniwe (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafelek śmietankowy, soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb ziemniaczany i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), papryka żółta, sałata masłowa , herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), nuggetsy z kurczaka (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z tuńczyka, szczypiorek, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), łazanki z kapustą (mąka pszenna, soja), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chałka (mąka pszenna), woda niegazowana ABC