Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 14 do 18 kwietnia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z granolą (orzechy) i bananem, chleb bułkowy i domowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), risotto z kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym (mąka pszenna, białko mleka), surówka z białej kapusty
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka) kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, chałka pleciona (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy po parysku (jajka, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), warzywa gotowane, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, paluszki lajkonik (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), rzodkiewka, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka) pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), kapustka na ciepło (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, herbata z cytryną, imbirem i goździkami
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli w sosie pomidorowym, sałata zielona, ogórek, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z soczewicy czerwonej z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), makaron z serem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, wafle lekkie, woda ABC