Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 7 do 11 kwietnia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka) ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kurczak w miodowym sosie teriyaki z ryżem (mąka pszenna), warzywa na patelnię, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, herbatniki (mąka pszenna), herbata malinowa z goździkami
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, twarożek (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), sznycel mielony (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), chrupki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z ziemniakami i pieczywem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka)
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, paluszki lajkonik (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, ogórek, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowo- paprykowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), racuchy z jabłkiem okraszane cukrem pudrem i owocami (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa cebulowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z pomarańczą, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka), mandarynka, woda niegazowana