Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla uczniów szkół podstawowych od 31 marca do 4 kwietnia 2025 roku.
ZESTAW 1
Dotyczy:
- Szkoła Podstawowa nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Grybowie (ul. Szkolna), klasy I-V
- Szkoła Podstawowa nr 2 im. św. Jana Pawła II w Grybowie
PONIEDZIAŁEK
- Zupa z cukinii z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka)
- Gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka)
- Pomidor malinowy z cebulką i szczypiorkiem
- Kompot wieloowocowy
WTOREK
- Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka)
- Filet z kurczaka duszony w ziołach (mąka pszenna)
- Ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka)
- Surówka z włoskiej kapusty (jajka)
- Kompot wieloowocowy
ŚRODA
- Zupa z omielanego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka)
- Pierogi ruskie (mąka pszenna, białko mleka, jajka, soja)
- Kompot wieloowocowy
CZWARTEK
- Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka)
- Bitki w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka)
- Ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka)
- Buraczki czerwone
- Kompot wieloowocowy
PIĄTEK
- Zupa dyniowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka)
- Kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka)
- Kompot wieloowocowy
ZESTAW 2
Dotyczy:
- Szkoła Podstawowa nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Grybowie (ul. Węgierska), klasy VI-VIII
PONIEDZIAŁEK
- Zupa z cukinii z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka)
- Gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka)
- Pomidor malinowy z cebulką i szczypiorkiem
- Kompot wieloowocowy
WTOREK
- Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka)
- Filet z kurczaka duszony w ziołach (mąka pszenna)
- Ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka)
- Surówka z włoskiej kapusty (jajka)
- Kompot wieloowocowy
ŚRODA
- Fasolka po bretońsku z pieczywem (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja)
- Pierogi ruskie (mąka pszenna, białko mleka, jajka, soja)
- Kompot wieloowocowy
CZWARTEK
- Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka)
- Schab pod beszamelem (mąka pszenna, jajka, białko mleka)
- Ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka)
- Surówka z buraków i czerwonej papryki
- Kompot wieloowocowy
PIĄTEK
- Zupa dyniowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka)
- Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym (mąka pszenna, białko mleka, jajka)
- Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki
- Kompot wieloowocowy