Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 31 marca do 4 kwietnia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka), pomidor malinowy, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, talarki (mąka pszenna), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty (mąka pszenna), chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, jajecznica (białko mleka), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), filet z kurczaka duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z włoskiej kapusty (jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), herbata malinowa
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb graham i chleb bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja), ketchup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z dodatkiem granoli czekoladowej (orzechy) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), bitki w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ptasie mleczko z galaretką i owocami (białko mleka), chrupki kukurydziane, herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z zacierką (mąka pszenna, białko mleka, seler, jajka), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ciasto marchewkowe (mąka pszenna, jajka), woda ABC