Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 24 do 28 marca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany (seler, mąka pszenna, białko mleka), spaghetti bolognesse (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), soczek Tymbark 100%
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z dodatkiem jabłka, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-jarmużowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Muffinka jogurtowa (mąka pszenna, białko mleka, jajka), woda niegazowana ABC Junior
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), łazanki z kapustą (mąka pszenna, soja), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafelek śmietankowy (białko mleka, mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy z masłem, pasta z twarożku i awokado (białko mleka), szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa cebulowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Smothie jagodowe na bazie jogurtu i maślanki (białko mleka), paluszki Lajkonik, herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z zacierką (mąka pszenna, białko mleka, seler, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana