Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 10 do 14 marca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), pomidor malinowy, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron pełnoziarnisty z mięsem mielonym i warzywami (mąka pszenna, seler, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (białko mleka, mąka pszenna, jajka), mandarynka, kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z dodatkiem banana, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z makaronem mała muszelka (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa z borówką, ciastka maślane (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi leniwe (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna), pieczeń rzymska ze szpinakiem (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), sałatka z pomidorów i szczypiorku, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl owocowy na bazie maślanki i kefiru (białko mleka), chrupki kukurydziane, woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny z masłem, makrela w pomidorach, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z zacierką (mąka pszenna, białko mleka, seler, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, wafitki kukurydziane, woda niegazowana