Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 3 do 7 marca 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), kurczak w miodowym sosie teryiaki z ryżem (mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chrupki kukurydziane kręcone, herbata z cytryną i imbirem
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), szczypiorek, pomidor malinowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kapusty włoskiej (jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, chałka pleciona (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z ziemniakami i pieczywem (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron z serem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki (mąka pszenna), herbata malinowa z goździkami
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą czekoladową (orzechy) ma mleku, chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa cebulowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet drobiowy w cieście włoskim (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa /melon żółty, brzoskwinia, borówka amerykańska, kiwi/, herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek świeży, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (mąka pszenna, białko mleka, seler), kasza manna z musem truskawkowym, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ciasto marchewkowe (mąka pszenna), woda niegazowana