Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 24 do 28 lutego 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), rzodkiewka, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka), pomidor ze szczypiorkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z dyni z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), sznycel mielony (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafle lekkie (mąka pszenna), herbata malinowa
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-jarmużowa z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel z czarnej porzeczki, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) z masłem, pasta jajeczna, papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), filet z kurczaka duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mini pączki (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, twarożek z awokado (białko mleka), rzodkiewka, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (mąka pszenna, białko mleka, seler), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, woda niegazowana