Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 10 do 14 lutego 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron kokardka z mięsem mielonym (mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, ciastka maślane (mąka pszenna), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony z uszkami (seler, mąka pszenna, jajka), naleśniki z serem okraszane cukrem pudrem (białko mleka, jajka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z miodem, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy po parysku (mąka pszenna, jajka, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa /melon żółty, kiwi, brzoskwinia/, chrupki kukurydziane kręcone, herbata malinowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, rzodkiewka, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), potrawka z biodrówki wieprzowej (białko mleka, mąka pszenna), kluski cięte (białko mleka, jajka, mąka pszenna), warzywa gotowane, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka), kakao naturalne na mleku
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), papryka czerwona, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z zacierką (mąka pszenna, białko mleka, seler, jajka), paluszki rybne, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana