Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 27 do 31 stycznia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, tradycyjna szynka (soja), rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi ruskie (białko mleka, mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), soczek Tymbark 100%
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka (mąka pszenna) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kotlet drobiowy duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mini marchew na ciepło, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (seler, mąka pszenna), ryż z truskawkami (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC Junior
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), rolada drobiowa w sosie koperkowym (białko mleka, mąka pszenna), kluski cięte (mąka pszenna, jajka, białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl z jagodowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata malinowa
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek świeży, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), łazanki z kapustą (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana