Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 20 do 24 stycznia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), sznycel mielony (białko mleka, mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), kapusta na ciepło (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, talarki (mąka pszenna), herbata z dzikiej róży
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle (białko mleka), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka), pałka z kurczaka, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (białko mleka, mąka pszenna, jajka), kakao naturalne na mleku
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), naleśniki z serem okraszane cukrem pudrem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa, chałka pleciona (mąka pszenna, jajka), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), rzodkiewka, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa cebulowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), sałata z roszponki i pomidorów, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana ABC