Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 6 do 10 stycznia 2025 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), risotto z kurczakiem w sosie dyniowym (białko mleka, mąka pszenna, seler), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafitki zbożowo-ryżowe, herbata z cytryną i miodem
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), kotlet drobiowy panierowany (jajka, mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chrupki kukurydziane, soczek 100% Tymbark
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), makaron kokardka z mięsem mielonym (mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (białko mleka, mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa okraszana masłem i bułką tartą (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (białko mleka, mąka pszenna, jajka), kakao naturalne na mleku
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z soczewicy czerwonej z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana