Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 18 do 22 listopada 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), papryka żółta, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowo-paprykowy z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), risotto z kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym (białko mleka, mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle lekkie (mąka pszenna), herbata malinowa z goździkami
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z bananem i jabłkiem, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kotlet schabowy (jajka, mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet drobiowy pieczony (soja), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (seler, mąka pszenna, białko mleka), łazanki z kapustą (mąka pszenna, soja), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kakao naturalne na mleku
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka) papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), pałka z kurczaka, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z selera i marchewki, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl jagodowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), chrupki kukurydziane, herbata z miodem, cytryną i imbirem
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z makreli, ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kotleciki ziemniaczane (mąka pszenna, jajka, białko mleka), fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, talarki (mąka pszenna), soczek 100 % Tymbark z rurką