Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 4 do 8 listopada 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (mąka pszenna, seler, białko mleka), spaghetti bolognese (białko mleka, mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, talarki safari (mąka pszenna), herbata galicyjska z malinami i goździkami
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), filet z kurczaka duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka), kakao naturalne na mleku
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja), keczup, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa nepolitańska z kurczakiem i makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kasza manna z truskawkami (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa /melon żółty, kiwi, brzoskwinia, winogrono/, herbatniki (mąka pszenna), herbata z miodem, cytryną i imbirem
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek z awokado (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Muffinka jogurtowa (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC Junior