Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 21 do 25 października 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (mąka pszenna, seler, białko mleka), makaron z serem (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, herbatniki (mąka pszenna), herbata owocowa
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z mini kluseczkami (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, talarki (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), placuszki z dyni (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, waffitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark z rurką
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), pierś z kurczaka w sosie śmietanowym (białko mleka, mąka pszenna), risotto, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), chrupki kukurydziane, herbata z miodem
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), ryba panierowana (jajka, mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), sałata lodowa z pomidorami koktajlowymi i kolorowymi paprykami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (białko mleka, mąka pszenna), woda niegazowana