Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 14 do 18 października 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony z uszkami (mąka pszenna, seler, jajka), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), pomidor, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-jarmużowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z groszkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka (soja), keczup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem marchwiowo-cebulowy z grzankami (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka pleciona (mąka pszenna), kakao naturalne na mleku
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet z kurczaka po parysku (białko mleka, jajka, mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), kalafior w bułce tartej (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców /melon żółty, brzoskwinia, jabłko, banan/, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek biały (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), ryba panierowana (jajka, mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkiem (mąka pszenna), woda niegazowana ABC