Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 23 do 27 września 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z soczewicy czerwonej z zacierką (seler, białko mleka, mąka pszenna, jajka), risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym (białko mleka, mąka pszenna), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców /melon żółty, brzoskwinia, jabłko, banan/, wafitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka (soja), keczup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata owocowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z bananem, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), pieczeń rzymska, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), sałatka z pomidorów, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, herbatniki ( mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, chrupki kukurydziane, soczek 100% Tymbark