Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 16 do 20 września 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet drobiowy pieczony (soja), sałata lodowa, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, białko mleka, mąka pszenna), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą (białko mleka, mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Słupki marchewki, chałka (mąka pszenna), lemoniada z miodem, miętą i cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet drobiowy w cieście włoskim (mąka pszenna, jajka, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb graham i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (seler, mąka pszenna), kasza manna z truskawkami (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle lekkie (mąka pszenna), herbata owocowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), pałka z kurczaka, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa okraszana bułką tartą (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, talarki (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni z rumianymi grzankami (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafelek śmietankowy (białko mleka, mąka pszenna), woda niegazowana