Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 2 do 6 września 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), pomidor, papryka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, białko mleka, mąka pszenna), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka maślane (mąka pszenna, jajka), woda z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (białko mleka, orzechy) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka wiosenna z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, talarki (mąka pszenna), chrupki kukurydziane, herbata malinowa
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni z rumianymi grzankami (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (białko mleka, mąka pszenna), kluski cięte (mąka pszenna, jajka), surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna, jajka), śliwka, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), kotlet drobiowy panierowany (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Smoothie : jabłko, banan, malina (białko mleka), chałka (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z makreli, ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, wafle ryżowe, woda niegazowana