Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 22 do 26 lipca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, filet pieczony z indyka (soja), sałata lodowa, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z grzankami (seler, białko mleka, mąka pszenna, soja), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatniki (mąka pszenna)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ryżowa na rosole (seler), makaron kokardka z mięsem i warzywami (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik krucho-drożdżowy (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka maślane (białko mleka, mąka pszenna), herbata malinowa
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z makreli, ogórek świeży, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (białko mleka, seler, mąka pszenna), racuchy z jabłkiem okraszane cukrem pudrem i borówką (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana