Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 1 do 5 lipca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z ciecierzycy z makaronem (seler, białko mleka, mąka pszenna), nugettsy z kurczaka (mąka pszenna, jajka), ryż, warzywa na patelnię, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka, jajka), jabłko deserowe, herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z twarożku i awokado (białko mleka), pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-szpinakowa z mini kluseczkami (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), kotlet schabowy (jajka, mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl z jagody leśnej na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowo-paprykowy z grzankami (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia/nektarynka, talarki safari (mąka pszenna), soczek 100% z rurką
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa na mleku, chleb razowy domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), kotlet drobiowy duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, ciastko włoskie (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb graham i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii i pora z ryżem (białko mleka, seler, mąka pszenna), makaron z serem (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana