Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 24 do 28 czerwca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata masłowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z soczewicy czerwonej z ryżem (seler, białko mleka, mąka pszenna), makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kasza manna (mąka pszenna) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (białko mleka, mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa [melon żółty, winogrono, borówka], wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka z keczupem (soja), ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa fasolowa z ziemniakami (seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), filet z kurczaka w cieście włoskim (mąka pszenna, jajka, białko mleka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), sałatka z pomidorami koktajlowymi i rukolą, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, ciastko kruche (mąka pszenna), lemoniada z miętą, miodem i limonką
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (białko mleka, seler, mąka pszenna), ryba panierowana (jajka, mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior niegazowana