Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 17 do 21 czerwca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z makaronem (seler, białko mleka, mąka pszenna), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka, jajka), śliwka, herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z jarzynowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), gulasz z biodrówki wieprzowej ( białko mleka, mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), surówka Colesław, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, talarki (mąka pszenna), woda ABC niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, ciastka maślane (białko mleka, mąka pszenna), herbata malinowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), filet z kurczaka duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, wafle lekkie (mąka pszenna), herbatnik (mąka pszenna)
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowo-paprykowy z groszkiem ptysiowym (białko mleka, seler, mąka pszenna, jajka), naleśniki z serem i musem czekoladowym (jajka, mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, woda niegazowana