Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 10 do 14 czerwca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, białko mleka, mąka pszenna), spaghetti bolognesse (białko mleka, mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chałka (mąka pszenna), lemoniada z miodem i limonką
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, białko mleka), kotlet drobiowy panierowany (białko mleka, mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna)
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek biały z awokado (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (seler, mąka pszenna, jajka), pałeczka z kurczaka, risotto, fasolka szparagowa okraszana bułką tartą i masłem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego (białko mleka), paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem (białko mleka), szynka tradycyjna (soja), mix sałat, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (białko mleka, seler, mąka pszenna), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (białko mleka, mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), surówka z czerwonej i białej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ciastko włoskie z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna), woda niegazowana ABC
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny z masłem, pasta z makreli, papryka żółta, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z ciecierzycy z rumianymi grzankami (białko mleka, seler, mąka pszenna, soja), pierogi leniwe (jajka, mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana