Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 13 do 17 maja 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), makaron kokardka z kurczakiem w sosie szpinakowo-śmietanowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, białko mleka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, twarożek naturalny (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), kapusta młoda na ciepło (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z rumianymi grzankami (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), pierogi leniwe (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, pałeczki kukurydziane, soczek z rurką
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców /truskawka, borówka/, talarki safari (mąka pszenna), herbata malinowa
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z makreli, papryka czerwona, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z zacierką (białko mleka, seler, mąka pszenna, jajka), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka maślane (mąka pszenna), woda niegazowana