Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 6 do 10 maja 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chałka (mąka pszenna), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (seler, mąka pszenna, jajka), pierś z kurczaka po parysku (białko mleka, mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Botwinka z ziemniakami (seler, mąka pszenna), makaron kokardka z mięsem i warzywami (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, jajka, orzechy), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), kalafior w bułce tartej (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna), woda ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (maka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (białko mleka, seler, mąka pszenna, ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna)