Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 22 do 26 kwietnia 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), sałata lodowa, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, białko mleka), spaghetti bolognese (mąka pszenna, białko mleka, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka pleciona (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, herbata z miodem i cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), pomidor, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), racuchy z jabłkiem (białko mleka, mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Talarki safari (mąka pszenna), chrupki kukurydziane, soczek 100% Tymbark z rurką
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), kluski cięte (mąka pszenna, jajka), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z twarożku i awokado (białko mleka), szczypiorek, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (białko mleka, seler, mąka pszenna), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana