Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 15 do 19 kwietnia 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), pomidor, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka), risotto z kurczakiem w sosie dyniowym (mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), herbata z miodem, cytryną, imbirem i goździkami
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z włoskiej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców (melon żółty, jabłko, banan), paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka (soja), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z białej fasoli z makaronem (seler, mąka pszenna, białko mleka, soja), naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, ciastka maślane (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), filet drobiowy duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), mizeria (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna), woda ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowy z grzankami (białko mleka, seler, mąka pszenna), łazanki z kapustą (soja, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna)