Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 8 do 12 kwietnia 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki (seler, mąka pszenna, jajka), karczek duszony, ziemniaki młode z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa okraszana bułką tartą (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, herbatniki (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni z groszkiem ptysiowym (jajka, seler, mąka pszenna, białko mleka), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (mąka pszenna, białko mleka, seler), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, białko mleka, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kiszonki, wafle lekkie (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką (mąka pszenna, białko mleka, seler, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkiem (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior