Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 25 do 29 marca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z makaronem (mąka pszenna, seler, śmietana), gulasz z udźca z indyka z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka), surówka z cukinii, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chałka pleciona (mąka pszenna, jajka), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), sałata lodowa, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka) pałka z kurczaka, ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z kapusty włoskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kiszonki, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z kiełbaską i pieczywem (śmietana, seler, mąka pszenna, soja), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, talarki safari (mąka pszenna), herbata owocowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa z zacierką (śmietana, seler, mąka pszenna, jajka), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek świeży, kiełki brokuła, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (mąka pszenna, śmietana, seler), makaron z jabłkiem pieczonym (mąka pszenna, masło), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, herbatniki (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana