Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 18 do 22 marca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet drobiowy pieczony (soja), papryka żółta, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (mąka pszenna, śmietana, seler) risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym (mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z sera białego i awokado (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchewkowo-cebulowa z zacierką (śmietana, seler, mąka pszenna, jajka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), naleśniki z serem, cukrem pudrem i musem czekoladowym (jajka, mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, kręcone pałeczki kukurydziane, herbata z miodem, cytryną, pomarańczą i imbirem
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ryżowa na rosole (seler), filet drobiowy duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Muffinka jogurtowa (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z grzankami (mąka pszenna, śmietana, seler, soja), kasza manna z musem truskawkowym (mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, ciastka maślane (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC Junior