Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 4 do 8 marca 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, twarożek biały (białko mleka), ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, seler, śmietana), pomidor ze szczypiorkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z selerem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, jajka), herbata z limonką, imbirem i goździkami
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler), pierogi ruskie (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, kiełki brokuła, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler, mąka pszenna), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle, papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami (seler, mąka pszenna, śmietana, soja), łazanki z kapustą (mąka pszenna, soja), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, talarki Safari (mąka pszenna), woda niegazowana