Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 19 do 23 lutego 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rukola, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowo-paprykowy z rumianymi grzankami (mąka pszenna, seler, śmietana, soja), pierogi z serem na słodko (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek z awokado (białko mleka), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem ( seler, mąka pszenna, śmietana), gulasz wieprzowy (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka Colesław, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (seler, mąka pszenna, jajka), kotlet drobiowy duszony w ziołach (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, ciastka maślane (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka (soja), keczup, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z omielanego groszku z makaronem łazanka (seler, mąka pszenna, śmietana), kasza manna z musem truskawkowym (mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, herbata z dzikiej róży
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony z uszkami (seler, mąka pszenna, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem(mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik krucho drożdżowy (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC