Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 12 do 16 lutego 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z marchwi i pora z zacierką (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), nugettsy z kurczaka (mąka pszenna, jajka), ryż paraboliczny, warzywa na patelnię, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole ( seler), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), kapusta zasmażana (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), rukola, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), makaron z serem (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna), mandarynka, herbata z cytryną, pomarańczą, imbirem i goździkami
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), pałeczki z kurczaka w miodzie, ziemniaki puree z koperkiem (mleko), kalafior w bułce tartej (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa [melon żółty, brzoskwinia, gruszka/, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, papryka żółta, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko, babka piaskowa (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana