Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 5 do 9 lutego 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (mąka pszenna, seler, śmietana), spaghetti bolognese (seler, mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), sałata lodowa, pomidor ,herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki (mąka pszenna, seler, jajka), kotlet drobiowy panierowany w panierce panko (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z włoskiej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata galicyjska z malinami
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rzodkiewka, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni z rumianymi grzankami (seler, mąka pszenna, śmietana, soja), naleśniki z serem i owocami (białko mleka, mąka pszenna, jajka, cytrusy), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (truskawka, jęczmień, orzechy, owies) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, śmietana), kluski cięte (mąka pszenna, jajka), surówka z selera i marchewki, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, orzechy), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle, szczypiorek, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z zacierką (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Muffinka jogurtowa (mąka pszenna, jajka), woda ABC