Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 29 stycznia do 2 lutego 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), gulasz z biodrówki wieprzowej (seler, mąka pszenna, śmietana), kasza wiejska, fasolka szparagowa okraszana bułką tartą (mąka pszenna, białko mleka)kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chałka (mąka pszenna, jajka), soczek 100 % Tymbark
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z indyka (soja), keczup, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), łazanki z kapustą (soja, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), herbata z cytryną, pomarańczą, imbirem i goździkami
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z białego sera (białko mleka) i awokado, szczypiorek, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, wafle ryżowe naturalne, herbata z dzikiej róży
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem (seler, śmietana, mąka pszenna), racuchy z jabłkiem (mąka pszenna, mleko, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, talarki (mąka pszenna), woda niegazowana